ANALÝZA ÚČINNOSTI AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI PŘI ŘEŠENÍ STRUKTURÁLNÍ NEZAMĚSTNANOSTI V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI - Šimečková, Tereza; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem práce je analyzovat účinnost rekvalifikací v Moravskoslezském kraji v letech 2007 -- 2011. Analýza cílenosti odhalila nedostatečné zacílení na znevýhodněné skupiny osob. Výjimky mezi znevýhodněnými skupinami tvořily pouze skupiny absolventů a uchazečů s délkou evidence 12 - 24 měsíců. Hodnoty celkových hrubých efektů jsou jen mírně nižší než hodnoty vykazované za celou ČR a pohybují se kolem 62 %. Znevýhodněné osoby dosahovaly nižších hrubých efektů. Byl dokázán nepřímo úměrný vztah mezi délkou předchozí evidence a hodnotou hrubých efektů. Nejhorší výsledky byly zjištěny u skupiny uchazečů s délkou evidence nad 24 měsíců, jež se ke konci období přiblížily 30 %. Práce dochází k závěru, že rekvalifikace se zdají být účinným nástrojem politiky zaměstnanosti, avšak doporučuje zlepšit zacílení na znevýhodněné skupiny osob. Dále doporučuje začít sledovat délku setrvání absolventa v pracovním poměru, návaznost získaného zaměstnání na rekvalifikační kurz a návratnost absolventů do evidence, jež by pomohly k optimalizaci nabídky kurzů a analýzu pomocí metody čistých efektů, jež překonává limity použité analýzy.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses