Teorie zdanění z pohledu představitelů rakouské školy a jejich následovníků - Pintér, Ivan; Kubátová, Květa, 1952-; Kostohryz, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Ve vyspělých zemích dochází k neustálému posilování role státu v ekonomice a to vyvolává zásahy do volného trhu. Jedním z největších státních zásahů je zdanění. Smyslem této práce je představit teorii zdanění z pohledu rakouské ekonomické školy a nastínit její možné uplatnění v praxi. Zpočátku je uvedena stručná historie, metodologie a politická inklinace školy. Následně jsou detailně rozebrány pohledy na teorii zdanění u jednotlivých představitelů rakouské ekonomické školy včetně současného stavu. Další část práce je věnována srovnání současného pohledu veřejných financí s teorií rakouské ekonomické školy. Konkrétně jde zejména o názorové střety ohledně oprávněnosti existence veřejných statků a o rozdílný přístup k principu spravedlnosti. Pro nastínění současné role státu v ekonomice obsahuje práce stručný přehled stavu veřejných financí v České republice z hlediska vývoje veřejného dluhu, vládních výdajů a struktury zdanění. V poslední části dochází ke zkoumání možnosti aplikace různých konceptů zdanění navržených představiteli rakouské ekonomické školy v podmínkách reálného světa. Na závěr práce jsou předložena doporučení pro současnou daňovou politiku.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses