Důchodová reforma v ČR a její pojetí se zaměřením na druhý pilíř - Dvořáková, Monika; Poláková, Olga, 1944-; Hájek, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce se nejprve zabývá teoretickým představením důchodového systému, ekonomickými teoriemi a příčinami důchodové reformy. V druhé části je analýza tzv. Malé důchodové reformy a hlavní zájem je věnován důchodovému systému od počátku roku 2013 se zaměřením na nově vzniklé důchodové spoření. Cílem diplomové práce je zhodnotit dosavadní fungování II. pilíře a příčiny nízkého zájmu občanů. Součástí analýzy II. pilíře je komparace s vybranými státy, kde bylo důchodové spoření zavedeno již dříve. Slovensko a Maďarsko jako evropští zástupci s podobným schématem důchodového systému a Chile jakožto systém založen na fondovém financování. Dále bylo využito dotazníkové šetření za účelem zjištění názoru společnosti na II. pilíř. Stěžejní částí diplomové práce a jejím hlavním cílem je analýza vhodnosti vstupu do II. pilíře z hlediska věku, výše příjmu, rodinné situace, investiční strategie a dalších kritérií. Na základě výpočtů bylo zjištěno, že při strategii s nízkým výnosem je vstup výhodný pouze při vyšších příjmech. Při agresivnější investiční strategii s vyšším výnosem se vstup vyplatí mladším ročníkům s nižšími příjmy a s růstem věku je vstup vhodný pouze za podmínek vyšších příjmů. Protože o účast na důchodovém spoření není zájem, cílem práce je navržení alternativních způsobů zajištění se na stáří ve formě investičních a spořicích produktů bankovní instituce.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses