Daňová optimalizace prostřednictvím kaptivní pojišťovny - Kovář, Jan; Ducháčková, Eva, 1958-; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diplomová práce se zabývá možností praktického využití kaptivního pojištění českým podnikatelským subjektem výlučně za účelem dosažení daňové úspory a na úrovni vlastníků vyššího čistého zisku. Cílem práce je vymezit možnosti legálního nastavení kaptivních struktur a porovnat je mezi sebou z hlediska jejich výnosnosti. Zkoumání vychází ze dvou hlavních vědomostních okruhů, a to daňové plánování a pojišťovnictví. Relevantní informace z obou okruhů jsou v práci nejprve uvedeny samostatně a následně jsou zahrnuty do uvažování o konkrétních strukturách. Bylo prokázáno, že za určitých předpokladů daňové úspory dosáhnout lze, přičemž nejvýhodnějším legálním nastavením se jeví vlastnictví pojišťovny v Evropské Unii, jejíž činnost bude stoprocentně zajištěna u vlastní zajišťovny se sídlem ve vybraném daňovém ráji.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses