Vývoj zdanění práce v zemích EU - Šašková, Lenka (2014)
Diplomová práce se zabývá zdaněním práce v zemích Evropské unie jak z teoretického tak praktického hlediska. Cílem práce je analýza daňového zatížení práce pomocí mikroekonomických a makroekonomických ukazatelů, ukazatele celkového daňového zatížení a nominální sazby daně z příjmu fyzických osob. V komparativní analýze členských států Evropské unie jsou využívána statistická data Eurostatu a data z publikace "Taxation trends in the European Union 2013". Práce je zaměřena na ukazatele implicitní daňové sazby na práci, nominální sazby daně z příjmu fyzických osob, daňový klín, složenou daňovou kvótu a celkové daňové zatížení. Pro lepší ilustraci jsou státy rozděleny na státy EU-27, státy eurozóny a nové členské státy. Vývoj zdanění práce je zachycen pomocí grafů od roku 2004. Mezi země s nejvyšší daňovým zatížením práce patří dlouhodobě severské státy a státy západní Evropy. Naopak mezi země s nižším daňovým zatížením práce se řadí státy jižní Evropy a postkomunistické země s výjimkou Maďarska.