Vývoj DPH v České republice a na Slovensku - Skalická, Lucie (2014)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem systému DPH v České republice a na Slovensku v porovnání s vývojem v Evropské unii. Tato práce je rozdělena do čtyř částí, kde první část je věnována charakteristice DPH a jejímu významu v daňových systémech členských států Evropské unie. Další část se zabývá vývojem harmonizace DPH v Evropské unii a výjimkami ze směrnic se zaměřením na komparaci České republiky a Slovenska. Další dvě části jsou již věnovány komparativní analýze vývoje systémů DPH v České republice a na Slovensku, přičemž první z nich je věnována legislativnímu vývoji DPH v obou zemích a druhá vývoji výnosnosti, efektivnímu průměrnému daňovému zatížení a účinnosti DPH.