Islandská cesta z krize - Hendrych, Filip (2014)
Tato diplomová práce se zaměřuje na opatření, která byla přijata v důsledku krize na Islandu. První část práce se zabývá příčinami a průběhem islandské bankovní krize za účelem pochopení situace na jakou musely islandské autority reagovat. Následně jsou nastíněna opatření, která byla přijata a v poslední části jsou tato opatření hodnocena. Důraz je kladen zejména na analýzu opatření kapitálové kontroly, restrukturalizace bankovního sektoru a fiskální konsolidace. Všechna opatření dosáhla svých cílů a měla výrazný podíl na současném oživení. Proto práce v závěru diskutuje i možnost aplikovatelnosti těchto opatření v jiných zemích.