Problematika tzv. holandské nemoci na příkladě vybraných států - Hlavatá, Tereza (2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou tzv. holandské nemoci, pojmu, který popisuje negativní vliv přírodního bohatství na ekonomiku. Teoretické aspekty této problematiky jsou aplikovány na vybrané země, kterými jsou Nigérie, jako zástupce rozvojových zemí, a Kanada, jako země s vyspělou ekonomikou. Cílem práce je poukázat na nestejný vývoj v těchto státech, vyzvednout nejvýznamnější rozdíly a uvést možné důvody těchto odlišností.