Analýza vývoje příjmů státního rozpočtu z daní z přidané hodnoty případová studie na datech České republiky - Rottová, Tereza; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce na datech z České republiky v letech 1993 až 2013 zjišťuje, jak se se změnou sazeb daně z přidané hodnoty vyvíjí příjmy státního rozpočtu z DPH. Primárním cílem práce je aplikace Lafferovy křivky na daň z přidané hodnoty. Pomocí regresní analýzy zkoumáme, jak jsou příjmy státního rozpočtu z DPH ovlivňovány hrubým domácím produktem. Z výsledků ekonometrického modelu vyplývá, že zvýší-li se HDP o 1 %, příjmy státního rozpočtu z DPH se zvýší o 0,987 %. Zjišťujeme, že po očištění dat o příjmech z DPH o vliv inflace a hrubého domácího produktu, jsou nejvýnosnější 23% základní a 5% snížená sazba DPH. Obě sazby ale platily v období zavádění daně z přidané hodnoty v ČR, což by na daný výsledek mohlo mít významný vliv. Uvádíme graf vývoje příjmů z DPH očištěných o inflaci a vliv HDP v čase, kde zjišťujeme, že příjmy z DPH od roku 1993 do roku 1998 klesají a poté fluktuují kolem částky 40 miliard Kč až do roku 2013. Z daného usuzujeme, že lidé se postupem času naučili placení DPH vyhýbat. Součástí práce jsou také tři hypotézy. Zjišťujeme, že při růstu snížené sazby DPH se vždy meziročně zvýšily příjmy státního rozpočtu z DPH, u základní sazby DPH se příjmy z DPH měnily stejným směrem jako sazba jen ve třech z pěti případů, kdy se základní sazba měnila. Dále dospíváme k závěru, že se změnou základní sazby DPH se výdaje na konečnou spotřebu domácností meziročně mění stejným směrem, jako se mění základní sazba, ale méně, než se mění základní sazba. U snížené sazby je tomu tak jen v jednom ze čtyř případů.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses