Tvoří eurozóna tzv. optimální měnovou oblast? - Bechník, Richard; Šíma, Ondřej; Kučera, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diskuze o tom, zda eurozóna (EMU) tvoří tzv. optimální měnovou oblast, se opět rozšířily s příchodem hospodářské a finanční krize. Silné kritice byly podrobeny nejen "klasické" poznatky této teorie z 60. let 20. stol. spojené se jmény Mundell, McKinnon a Kenen, ale také novější přístupy k teorii, především tzv. endogenita optimální měnové oblasti. Kritika konceptu endogenity je spojena s názory Paula Krugmana, který v hlubší integraci spatřuje možnost vzniku vyšší divergence mezi členy monetární unie. Opačný pohled připouští P. De Grauwe. Zdali došlo k celkovému nesplnění některých z podmínek optimální měnové oblasti v případě EMU, je do jisté míry subjektivní záležitostí. Na druhé straně převažuje názor o nižší mobilitě na trhu práce v rámci EMU, uzavřenosti určitých členů a užší diverzifikaci vybraných ekonomiky eurozóny. Verifikace endogenity optimální měnové oblasti je také značně rozporuplná. Z výše uvedeného lze vydedukovat, že EMU jako celek netvoří optimální měnovou oblast.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses