Nástroje daňové politiky během krize v České republice - Blažková, Gabriela (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou daňových nástrojů, jež byly v České republice využity v období ekonomické krize. Práce je strukturována do tří částí. Úvod první kapitoly pojednává o dani a jejích funkcích. Hlavní pozornost je soustředěna na daňový systém České republiky, který je zde doplněn o daňový mix či daňovou kvótu. Následuje obecná charakteristika jednotlivých daní. V závěru kapitoly jsou objasněny současné trendy v oblasti daní v Evropské unii. Druhá kapitola je věnována daňovým nástrojům během hospodářské krize. Postupně jsou popsány nejdůležitější změny u jednotlivých daní během let 2007 až 2011. V poslední kapitole je vliv daňových změn analyzován pomocí vývoje daňového mixu České republiky v uvedeném období. Závislost daňových příjmů a hrubého domácího produktu jakožto indikátoru hospodářské situace je kvantifikována pomocí ukazatelů tempa přírůstků a elasticity. Výsledné hodnoty jsou uvedeny na konci jednotlivých podkapitol a srovnány v závěrečném shrnutí.