Finanční analýza společnosti IRIX, a.s. - Peták, Jan (2014)
Bakalářská práce se zabývá analýzou finančního zdraví společnosti IRIX, a.s. za období 2008 -- 2012, které bezprostředně předcházelo jejímu vstupu do likvidace z důvodu insolvence. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části je vymezena metodika finanční analýzy a vysvětlena relevance vybraných ukazatelů. V druhé části je analyzovaná společnost popsána a jsou na ni aplikovány postupy vymezené v metodické části. Výsledky jsou vysvětleny a porovnány s konkurencí v relevantním tržním oboru a obecně přijímanými standardy. U vývoje výsledků vybraných ukazatelů je zdůrazněn jeho vztah k insolvenci a předlužení. Z vypracované analýzy jsem dospěl k závěru, že finanční zdraví společnosti bylo po celé zkoumané období velmi špatné a vstup do likvidace byl nevyhnutelným vyústěním.