Systém důchodového zabezpečení v ČR - Doležal, Ondřej (2014)
Pro svou bakalářskou práci jsem si vybral téma, které popisuje český důchodový systém. Vzhledem k rozsáhlým možnostem, které toto téma poskytuje, jsem se zaměřil na vybrané problémy. V první části to bylo vymezení institucí typu penzijních fondů, které fungovaly v rámci České republiky před důchodovou reformou a institucionálně zastřešovaly kapitálové financování osob v neproduktivním věku. Také bylo zmíněno a popsáno penzijní připojištění a možnosti investování penzijních fondů. V další části jsem se již zaměřil na současnou situaci penzijního systému, byly rozebrány výhody a nevýhody průběžného financování a změny, které se odehrály v soukromém pilíři v rámci důchodové reformy. Ve finální části jsem se zaměřil na analýzu trhu penzijních společností. V rámci této části bylo zmíněno, jaké penzijní společnosti na českém trhu fungují, jaké produkty nabízejí a jaký mají podíl na trhu. Také byl rozebrán podíl na trhu jednotlivých typů fondů transformovaných, účastnických a důchodových. Následně byla provedena podrobná trendová analýza účastníků III. pilíře důchodového systému od roku 1995 po současnost. Na základě této analýzy bylo konstatováno, do jaké míry se dá s III. pilířem důchodového systému počítat do budoucna. Na závěr byla zmíněna budoucnost II. pilíře a možné alternativy převedení prostředků z důchodových fondů za předpokladu jeho zrušení.