Analýza faktorů ovlivňující hypoteční trh v ČR - Čtrnáctová, Monika (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou hypotečního úvěrování v České republice s důrazem na identifikaci a analýzu jednotlivých makroekonomických faktorů, které hypoteční trh ovlivňují. První část práce popisuje základní pojmy spojené s hypotečním úvěrováním, legislativní vývoj hypotečního úvěru a podobu českého hypotečního trhu v komparaci s těmi zahraničními. Pozornost je také věnována hodnocení dopadů finanční krize na hypoteční trh. Druhá část práce se věnuje komentování současné situace na trhu s hypotečními úvěry. Následující kapitola si klade za cíl identifikovat nejvýznamnější makroekonomické faktory působící na hypoteční trh, resp. objem poskytnutých hypotečních úvěrů. Předposlední kapitola představuje čtenáři do jisté míry konkurenční produkt k hypotečnímu úvěru -- stavební spoření, s důrazem na osvětlení základních odlišností. Poslední částí práce je ekonometrická analýza v podobě vícenásobné regrese, na jejímž základě jsou potvrzeny nebo vyvráceny předpokládané vztahy.