Role fundamentální analýzy při predikování budoucího měnového kurzu - Doležal, Jan (2014)
Bakalářská práce se zabývá fundamentální analýzou jako nástrojem pro předpovídání vývoje měnového kursu. V první části jsou popsány základní teoretické přístupy: teorie parity kupní síly v absolutní a relativní verzi, teorie parity úrokové míry a monetaristický přístup k měnovému kursu. Ve druhé části jsou popsané modely empiricky ověřeny na reálných datech pro měnový pár CZK/EUR v období 1999-2013. Analýza je provedena na základě dat dostupných z databáze České národní banky a Eurostatu. Prokázalo se, že teoretické přístupy založené na jednom fundamentálním faktoru nedokážou předpovědět vývoj skutečného měnového kursu.