Mikrofinanční sektor v Latinské Americe - Adámková, Michaela (2014)
Bakalářská práce se zaobírá aktuálně rezonující tématikou mikrofinancování, na které je nahlíženo jako na efektivní způsob vedoucí ke snižování chudoby v rozvojových zemích. Rozmach systému je spojován s poklesem sociální efektivnosti vedoucí mikrofinanční instituce k maximalizaci zisku. Práce se zaměřuje na bližší specifikaci mikrofinančního trhu a vybraná diskutovaná témata, která vyústí v tzv. "mission drift" -- rozpor mezi finanční a sociální efektivností. Pozornost je také věnována cílovému segmentu trhu. V praktické části jsou data demonstrována na jednom z největších mikrofinančních center, oblasti Latinské Ameriky a Karibiku. Cílem práce je zhodnotit efektivnost hospodaření mikrofinančních institucí na základě provedené empirické analýzy.