Náklady státu na stavební spoření - Martinec, Daniel (2014)
Předmětem bakalářské práce "Náklady státu na stavební spoření" je výpočet celkových státních nákladů na podporu stavebního spoření v České republice v letech 2000 až 2013. Cílem této práce je analýza vývoje celkových státních nákladů i dílčích nákladových položek a jejich porovnání s vybranými ekonomickými ukazateli. Teoretická část práce obsahuje charakteristiku stavebního spoření a popisuje legislativní vývoj základních předpisů upravujících oblast stavebního spoření v ČR. V aplikační části jsou uvedeny výpočty jednotlivých nákladových položek a analýza jejich vývoje. Výsledkem je zjištění celkových nákladů, které vedle nákladů na přímo vyplacenou státní podporu byly rozšířeny i o částky ušlého daňového příjmu státu z titulu osvobození úrokových příjmů a odhad výše ušlého daňového příjmu státu spojeného s uplatňováním odečitatelných položek od základu daně z příjmu fyzických osob.