Efektivní daňové sazby daně z příjmů fyzických osob v zemích Visegrádské čtyřky - Urban, Marek (2014)
Tato bakalářská práce má za cíl vypočítat a následně porovnat efektivní daňové sazby daně z příjmu fyzických osob v zemích Visegrádské čtyřky. První část se věnuje definováním efektivní daňové sazby a vysvětlením konstrukčních prvků daně. Dále je proveden výpočet efektivní daňové sazby. K výpočtu je využita průměrná sazba daně z pracovních příjmů, která uvažuje i pojistné na sociální pojištění a vychází z mikroekonomického přístupu. Průměrná sazba daně z pracovních příjmů je aplikována na modelové poplatníky. Poslední částí práce je provedeno porovnání výsledků a zdůvodnění rozdílných hodnot.