Ovlivňují zákonná opatření dopravní nehodovost v ČR? - Bohata, Martin (2014)
Každým rokem zemře na silnicích světa 1,3 milionu osob a desítky milionů lidí je zraněných. V ČR přesahují finanční ztráty v důsledku dopravní nehodovosti částku 50 miliard Kč za rok, v EU téměř 200 miliard eur za rok. Proto musí být cílem každého zákonodárce racionálně ovlivnit pohyb vozidel na veřejných komunikacích a snažit se snížit počet dopravních nehod a jejich následky. Čeští zákonodárci v roce 2005 schválili zákon č. 411/2005 Sb. zavádějící bodový systém a později zákon č. 133/2011 Sb. o povinném použití zimních pneumatik. Práce studuje vliv obou zákonů na dopravní nehodovost a následně na počet zemřelých a zraněných. Zabývá se studiem dalších potenciálních faktorů, které mohou nehodovost ovlivnit. V práci je potvrzen pozitivní vliv zákona č.411/2005 Sb. zavádějícího bodový systém. Došlo k významnému snížení počtu zemřelých a zraněných. Tato skutečnost je potvrzena na hladině alfa = 0,01. Vliv zákona č. 133/2011 Sb. na počet zemřelých a zraněných není prozatím prokázán. Příčinou je krátké hodnotící období a tedy nedostatek dat.