Analýza vlivu motivačních bonusů na produktivitu práce - Demi, František; Svoboda, Miroslav; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato práce si klade za cíl zjistit, zda zavedení motivačních bonusů v podobě variabilní složky mzdové sazby mělo signifikantní vliv na počet chybně roztříděných zásilek, s jakou byly tříděny zásilky zaměstnanci centrálního skladu UPS s.r.o. v Praze. Z logické úvahy vyplývá, že po zavedení motivačních bonusů by se počet chybně roztříděných zásilek zaměstnanců měl snížit. Za tímto účelem byly porovnávány údaje o počtu chyb učiněných zaměstnanci společnosti ze 164 pozorování z února a března z let 2013 a 2014 na vzorku zaměstnanců rozdělených podle směn, ve kterých pracují. Na základě zpracované analýzy bylo prokázáno, že zavedení motivačních bonusů bylo pro firmu krok správným směrem.
Vedoucí práce: Miroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses