Analýza vlivu hluku z letecké dopravy na cenu nemovitostí - Sečkár, Antonín (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem hluku z letecké dopravy na ceny nemovitostí v okolí letiště Václava Havla v Praze. Tento vliv je zkoumán regresní analýzou pomocí metody hedonické ceny, konkrétně modelu prvního stupně. Datový soubor obsahuje 204 domů, informace o jejich charakteristikách pocházejí z inzerátů z realitního trhu, data o hluku pocházejí z hlukových map letiště. Výsledky naznačují, že zvýší-li se hluková zátěž o jeden decibel, cena nemovitosti klesne o 2,91%, což je výsledek srovnatelný s obdobnými studiemi provedenými v zahraničí.