Minimalizace rizika v obchodních vztazích - Nikrmajer, Přemysl; Hnilica, Jiří, 1976-; Řičař, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2011)
Abstrakt: Cílem praktické části této práce je porovnání dostupnosti dat o podnikatelských subjektech sloužících k minimalizaci rizika z obchodních vztahů ve vybraných zemích Evropy - Česká republika, Německo, Slovensko a Švédsko. Toto porovnání je provedenou formou komparativní analýzy na definovaném okruhu dat významných pro hodnocení rizika a porovnání jejich základních vlastností. Výstupem ze zjištěných diferencí dostupnosti a pokrytí dat v jednotlivých zemích jsou doporučená opatření pro Českou republiku s cílem zvýšení datového pokrytí a možnosti predikce rizika plynoucího z obchodních vztahů. Součástí komparativní analýzy je také ověření hypotézy, zda vyšší dostupnost a pokrytí dat umožňuje lépe předvídat rizika plynoucí z obchodních vztahů a tím zvýšit transparentnost podnikatelského prostředí. Tato hypotéza je testována na základě porovnání kvality skóringových modelů pro hodnocení podnikatelských subjektů v jednotlivých zemích vytvářených na základě jednotných postupů a procesů společnosti Bisnode. V teoretické části jsou pak popsány základní pojmy a hlavní východiska práce tak, aby čtenář pochopil základní spojitosti související s tématem práce. Především tedy chápání rizika, kreditní riziko, jeho klasifikace a kvantifikace, metody minimalizace kreditního rizika v tržním prostředí, hodnota informace, skóringové modely a metody měření jejich predikční schopnosti.
Vedoucí práce: Jiří Hnilica
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses