Analýza normativních nástrojů regulace v oblasti životního prostředí na příkladu Směrnice EU o průmyslových emisích. - Turková, Andrea (2013)
V rámci ekologické politiky existuje řada nástrojů k ochraně životního prostředí a k řešení problémů s ním spojených. Jednotlivé typy nástrojů jsou postaveny na rozlišných principech, což vede k dlouholetým dohadům ekonomů o vhodnosti či nevhodnosti jejich použití. Při aplikaci administrativních nástrojů regulace, jak jsou popsány neoklasickou ekonomickou teorií, vyvstává otázka, zda je toto striktní řešení efektivní a účinné z hlediska naplnění cílů politiky životního prostředí. Argumenty zastávající názor, že implementace Směrnice EU o průmyslových emisích v sektoru hutnictví, jakožto zmiňovaného nástroje administrativního, je efektivní a účinná, mohou být vyvráceny v případě srovnání s dobře nastaveným nástrojem alternativním, a to obchodovatelnými emisními povoleními.