DOPADY ZMĚNY ZDANĚNÍ TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ NA SPOTŘEBU, STÁTNÍ ROZPOČET A NELEGÁLNÍ TRH V ČESKÉ REPUBLICE - Vašíčková, Pavla (2013)
Práce popisuje a analyzuje nastavení spotřebních daní z tabákových výrobků a trh s těmito výrobky v České republice. Je zkoumán vliv změny spotřebních daní z tabákových výrobků na státní rozpočet, na objem prodejů tabákových produktů a na nelegální trh s těmito produkty. V textu jsou také diskutovány účinky vládních regulací na trh s tabákovými produkty. Práce dochází k závěru, že zvyšování spotřebních daní může díky Peltzmanovu efektu vést k původně nezamýšleným důsledkům, které jsou v protikladu argumentaci ve prospěch daňového zvýšení. Deformace trhu s tabákovými výrobky přitom znesnadňuje jeho efektivní regulaci.