Analýza vlivu vybraných kvalitativních znaků na cenu bytů v Praze v období od 2007 - 2012 - Vinterová, Michaela (2013)
Tato práce se zabývá určením vlivu vybraných charakteristik prodaných bytů na území hl. města Prahy na prodejní cenu, jejichž prodej byl realizován v období 2007-2012. Analýzu vlivů provádím na poptávkově příbuzné druhy bytů, a to v dispozici 3+1 a 3+kk. Data obsahují 1185 pozorování. K určení vlivů jednotlivých proměnných používám metodu hédonické ceny. Výsledný model naznačuje, že s růstem dostupnosti o 1 % cena bytu klesne o 0,13 %, při zvýšení podlahové plochy o 1 % se cena bytů zvýší o 0,92 %. Při změně družstevního vlastnictví na osobní se cena bytové jednotky zvýší o 13 %. Při změně materiálu výstavby z panelu na cihlu cena jednotky se zvýší o 23 %, změna materiálu bytového jádra by mohla zvýšit cenu bytu o 5,7 %. Dále model naznačuje, že změnou ve stavu bytové jednotky z užívaného či před rekonstrukcí na stav po rekonstrukci se cena zvýší o 11 %, existence garáže zvyšuje cenu cca o 24 %. V modelu se mi daří potvrdit hypotézu o tom, že umístění bytu v přízemí je spojeno s negativními vlivy a tento faktor snižuje cenu bytu o 2,5 %.