Možnosti ochrany, rozvoje a využití památkových areálů v České republice - Šimek, Jiří (2013)
Tato práce se zabývá možnostmi ochrany, rozvoje a využití památkových areálů v České republice. Práce nahlíží na tuto problematiku zejména z pohledu právní regulace dané problematiky a socioekonomických vztahů v těchto areálech. V úvodní teoretické části práce je vymezen samotný pojem památkového areálu, práce dále předkládá základní typologii památkových areálů, které nalezneme na území České republiky a u každého typu uvádí specifika jeho ochrany, rozvoje a využití. Zabývá se legálním vymezením památkových areálů, které se děje buď jednotlivě prostřednictvím institutu kulturní památky a institutů od něj odvozených, anebo plošně pomocí institutů chráněného území. Specifickou kategorii tvoří ochranná pásma památkových areálů. V prakticky zaměřené části práce jsou pomocí příkladů představeny vybrané problémy, které jsou společné mnoha typům památkových areálů. První problematikou je otázka možností využití veřejného prostoru v rámci památkových areálů, regulace tohoto využití a zvláštní pozornost je věnována tzv. buskingu. Druhou zpracovávanou problematikou je otázka vlastnictví památkových areálů, zejména s přihlédnutím k problémům spojeným s rozděleným vlastnictvím památkových areálů. Práce rovněž zpracovává novinky, které přinesl nový občanský zákoník. Třetím tematickým okruhem je otázka zapojení obyvatel do procesu ochrany, rozvoje a využití památkových areálů. Zvláštní pozornost je věnována spolkům a možnostem a mezím jejich vlivu na památkové areály. V případové studii věnované Lázním Kyselka jsou představeny hlavní faktory, které vedly k devastaci, a naopak postupné obnově tohoto památkového areálu.