Vývoj vysokoškolského vzdělávání v ČR od devadesátých let minulého století - Pačes, Ota (2013)
Cílem každé z rozvinutých zemí je patřit v oblasti vzdělávání k předním světovým mocnostem. Česká republika si v posledních dvou dekádách prošla na úrovni terciárního vzdělávání významným vývojem. Práce z historického hlediska analyzuje vývoj českého vysokého školství od doby posledních let normalizace až po současnost. Dále se zaměřuje na vypořádání se s jevem masifikace vzdělávání, v pozdějších letech s vlivy evropské integrace a proměnlivostí demografického vývoje. Cílem práce je analýza tuzemských výkonových ukazatelů vysokého školství, cílící především na počty studentů, síť institucí, ve kterých se vzdělávají a na dosaženou úroveň vzdělání. Práce dále nabízí komparaci výkonových a finančních ukazatelů s vyspělými zeměmi OECD a na závěr analyzuje aktuální stav a trendy oblasti financování českého terciárního vzdělávacího systému. Podstatou práce je ucelené zhodnocení posledních dvou desetiletí v oblasti terciárního vzdělávání.