Hospodářský vývoj státu Mandžukuo v letech 1932-1945 - Kolařík, David (2014)
Cílem diplomové práce je analýza hospodářského vývoje Mandžukua a zodpovězení otázky, zda vznik Mandžukua měl z čistě ekonomického hlediska pozitivní nebo negativní dopad na rozvoj oblasti. Po analýze hospodářského vývoje regionu z let 1929-1949 je možné tvrdit, že ekonomický dopad na vývoj oblasti byl pozitivní. Přestože existovala snaha, aby bylo Mandžukuo ekonomicky soběstačné, region byl stále velmi závislý na Japonsku z hospodářského i politického hlediska. Srovnání ekonomik Mandžukua a Číny nicméně přesto potvrzuje větší vyspělost ekonomiky Mandžukua. Práce užívá metody sondy a historicko-kritické metody. Ve svých závěrech se primárně opírá o současnou i dobovou literaturu od zahraničních a českých autorů.