Hospodářský vývoj státu Mandžukuo v letech 1932-1945 - Kolařík, David; Skřivan, Aleš, 1973-; Tajovský, Ladislav, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem diplomové práce je analýza hospodářského vývoje Mandžukua a zodpovězení otázky, zda vznik Mandžukua měl z čistě ekonomického hlediska pozitivní nebo negativní dopad na rozvoj oblasti. Po analýze hospodářského vývoje regionu z let 1929-1949 je možné tvrdit, že ekonomický dopad na vývoj oblasti byl pozitivní. Přestože existovala snaha, aby bylo Mandžukuo ekonomicky soběstačné, region byl stále velmi závislý na Japonsku z hospodářského i politického hlediska. Srovnání ekonomik Mandžukua a Číny nicméně přesto potvrzuje větší vyspělost ekonomiky Mandžukua. Práce užívá metody sondy a historicko-kritické metody. Ve svých závěrech se primárně opírá o současnou i dobovou literaturu od zahraničních a českých autorů.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses