Hledání optimální velikosti státu - Husár, Ján; Zajíček, Miroslav, 1975-; Pikhart, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Ve 20. století jsme byli svědky nebývalého růstu veřejných výdajů napříč všemi vyspělými státy světa. S tímto fenoménem vzniká hypotéza o negativním vlivu výše veřejných výdajů na hospodářský růst a v návaznosti na ní mnoho studií, které se snaží tento negativní vliv ověřit. V 80. letech to jsou nejprve studie, které potvrdily negativní lineární závislost těchto dvou makroekonomických agregátů tj. větší veřejný sektor ubírá mnoho z možného hospodářského růstu zemí a v 90. letech studie, které ověřují nelineární závislost ve tvaru křivky převráceného U s vrcholem, kde se nachází optimální velikost veřejného sektoru. Tento koncept se souhrně nazývá "Armey curve" či "BARS curve" a právě tímto tématem se tato práce zabývá a celý ho představuje českému čtenáři. Reflektuje vývoj veřejných výdajů ve 20. století a popisuje teoretický i empirický vývoj celého konceptu až do současnosti tj. tezi o pozitivním přínosu státních aktivit na ekonomiku do určitého bodu -- "optima" a negativním za tímto bodem. Práce také nabízí vlastní výzkum na vzorku zemí Visegrádské čtyřky v letech 1995 až 2012. Zkoumána je jak lineární závislost růstu HDP a podílu veřejných výdajů na HDP, tak je ověřena existence BARS křivky a optimální velikosti veřejných výdajů v jednotlivých zemích.
Vedoucí práce: Miroslav Zajíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses