Název tématu Ekonomie luxusu -- Proč studenti VŠE (ne)kupují padělky luxusního oblečení? - Štegmann, Tomáš (2013)
Tato práce se zabývá faktory ovlivňujícími rozhodnutí lidí nakupovat či nenakupovat padělky luxusního zboží. Hlavní závěry dřívějších studií byly zkoumány pomocí statistické a logistické regresní analýzy dat z dotazníku, který vyplnilo 465 studentů VŠE v Praze. Mezi nejvýznamnější vlivy posilující šanci na koupi padělku patří nízká ekonomická úroveň, nízká schopnost padělek rozeznat a vliv nákupní situace (dovolená v zahraničí apod.). Naopak faktory jako vysoká schopnost rozeznat padělek, negativní názor na padělky a padělání jako takové, významně snižovaly šanci k jeho koupi. Z výzkumu také vyplynulo, že respondenti nevnímají kriminalitu spojenou s paděláním jako závažný problém -- to je zásadní informace jak pro orgány činné v potlačování kriminality spojené s paděláním, tak pro samotné společnosti vyrábějící originální luxusní výrobky.