Srovnání konceptu fiskálního federalismu ve Švýcarsku, USA a EU. - Havlíček, Jan (2014)
V této diplomové práci zkoumám aplikaci různých nástrojů fiskálního federalismu ve Švýcarské konfederaci, Spojených státech amerických a Evropské unii. Na základě znalosti teorie a vycházejíce z prací autorů zabývajících se tímto tématem v daných regionech docházím k poznání, že zatímco USA a Švýcarsko si jsou svým kompetitivním pojetím fiskálního federalismu relativně blízko, v Evropské unii je v souvislosti s touto problematikou zcela opačný způsob uvažování. Částečně je to zapříčiněno tím, že Evropská unie není skutečnou federací se silnou centrální vládou, ale spolkem svrchovaných států. Jako silnější faktor však vidím to, že zatímco v USA a Švýcarsku nesou zodpovědnost za svá rozhodnutí úřadující političtí aktéři a zároveň jsou svázáni jistými pravidly fiskální střízlivosti, v Evropské unii je standardem socializace ztrát a fiskální pravidla se zde teprve zavádějí.