Srovnání konceptu fiskálního federalismu ve Švýcarsku, USA a EU. - Havlíček, Jan; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
V této diplomové práci zkoumám aplikaci různých nástrojů fiskálního federalismu ve Švýcarské konfederaci, Spojených státech amerických a Evropské unii. Na základě znalosti teorie a vycházejíce z prací autorů zabývajících se tímto tématem v daných regionech docházím k poznání, že zatímco USA a Švýcarsko si jsou svým kompetitivním pojetím fiskálního federalismu relativně blízko, v Evropské unii je v souvislosti s touto problematikou zcela opačný způsob uvažování. Částečně je to zapříčiněno tím, že Evropská unie není skutečnou federací se silnou centrální vládou, ale spolkem svrchovaných států. Jako silnější faktor však vidím to, že zatímco v USA a Švýcarsku nesou zodpovědnost za svá rozhodnutí úřadující političtí aktéři a zároveň jsou svázáni jistými pravidly fiskální střízlivosti, v Evropské unii je standardem socializace ztrát a fiskální pravidla se zde teprve zavádějí.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses