Dobrovolnictví jako součást konceptu “firemní filantropie” - Ungr, Ondřej (2014)
Tato diplomové práce zkoumá, zda dobrovolnictví realizované vrámci firemní filantropie může naplňovat podstatu nezištné pomoci druhým. Teoretická část se zabývá vysvětlením pojmů altruismus, filantropie, společenská odpovědnost firem, dobrovolnictví a tyto pojmy jsou zařazeny do kontextu soudobé ekonomické teorie. Druhá kapitola je zaměřena na analýzu dobrovolnictví v České spořitelně, ČSOB a GE Money Bank, kde jsou zkoumány náklady na dobrovolnictví, počty zúčastněných zaměstnanců a tyto banky jsou vzájemně porovnány. Třetí kapitola na základě teoretické a analytické části odpovídá na vytvořenou hypotézu. Bylo zjištěno, že firemní dobrovolnictví nenaplňuje prvky nezištné pomoci druhým.