Bezdomovectví v České republice Současné a budoucí možnosti začlenění lidí bez domova zpět do společnosti - Kostelecká, Karolína (2014)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti lidí bez domova při snaze začlenit se zpět do společnosti a na přístup vlády k problematice bezdomovectví. Analýza současných možností reintegrace přináší zjištění, že pomoc bezdomovcům je poskytována zejména ze strany neziskových organizací, mezi které se řadí např. Naděje, Nový prostor nebo Armáda spásy. Lidé bez domova mají možnost využít služeb azylového bydlení, výdělku mohou dosáhnout jako pracovníci sociálních firem, veřejně prospěšných prací, či chráněných zaměstnání. Na základě komparace nově zavedené Koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví v České republice do roku 2020 s přístupem k problematice bezdomovectví ve Finsku a Kanadě doporučuje tato práce především zacílit opatření na bezdomovectvím nejpostiženější oblasti a přehodnotit financování. Srovnání vybraných zemí přináší zjištění, že nejvyšší podíl bezdomovců na celkové populaci má Kanada a největší výdaje na problematiku bezdomovectví vynakládá Finsko.