Konsolidácia verejných financií prostredníctvom znižovania verejných výdajov - Fehér, Richard (2014)
Cieľom diplomovej práce je dokázať nutnosť konsolidácie verejných financií pomocou znižovania štátnych výdajov na úkor ich zvyšovania, v údajnej snahe podporiť hospodársky rast. V diplomovej práci uskutočním komparáciu rôznych typov konsolidácií na vzorke šiestich štátov. V teoretickej časti sa zameriam na porovnanie a zhodnotenie rôznych teoretických prístupov k stabilizačnej politike štátu. Ďalej budem v práci hodnotiť prílišný dôraz na úlohu fiškálnej politiky pri tvorbe ekonomickej dynamiky, ktorý pri súčasnej výške dlhov stráca opodstatnenie. V praktickej časti popíšem konkrétne priebehy konsolidácii v jednotlivých štátoch. Na vzorke malých otvorených ekonomík, kde konsolidácia prebiehala úspešne (Estónsko a Írsko) a veľkých ekonomík, ktoré používajú rôzne meny (Japonsko, Nemecko, USA a Veľká Británia), budem analyzovať štruktúru príjmov a výdajov, dopad vládnych výdajov na zmenu HDP, zloženie verejného dlhu a politický cyklus. Na záver poukážem na nefunkčnosť keynesiánskeho prístupu k fiškálnej politike a uvediem odporúčania na účinnejšie nástroje.