Konsolidácia verejných financií prostredníctvom znižovania verejných výdajov - Fehér, Richard; Ševčíková, Michaela; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cieľom diplomovej práce je dokázať nutnosť konsolidácie verejných financií pomocou znižovania štátnych výdajov na úkor ich zvyšovania, v údajnej snahe podporiť hospodársky rast. V diplomovej práci uskutočním komparáciu rôznych typov konsolidácií na vzorke šiestich štátov. V teoretickej časti sa zameriam na porovnanie a zhodnotenie rôznych teoretických prístupov k stabilizačnej politike štátu. Ďalej budem v práci hodnotiť prílišný dôraz na úlohu fiškálnej politiky pri tvorbe ekonomickej dynamiky, ktorý pri súčasnej výške dlhov stráca opodstatnenie. V praktickej časti popíšem konkrétne priebehy konsolidácii v jednotlivých štátoch. Na vzorke malých otvorených ekonomík, kde konsolidácia prebiehala úspešne (Estónsko a Írsko) a veľkých ekonomík, ktoré používajú rôzne meny (Japonsko, Nemecko, USA a Veľká Británia), budem analyzovať štruktúru príjmov a výdajov, dopad vládnych výdajov na zmenu HDP, zloženie verejného dlhu a politický cyklus. Na záver poukážem na nefunkčnosť keynesiánskeho prístupu k fiškálnej politike a uvediem odporúčania na účinnejšie nástroje.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses