CSR v ČR – chtějí firmy celonárodní systém koordinace CSR? - Skřivan, Lukáš (2014)
Tato práce spojuje koncept společenské odpovědnosti (CSR) s myšlenkou trvale udržitelného rozvoje a obecně představuje jeho vznik a vývoj. V praktické rovině, na základě průzkumu mezi firmami v ČR, ve vybraných faktorech analyzuje, jaká měly firmy očekávání ze zavedení koncepce CSR do podnikové strategie a tato očekávání porovnává s tím, jaké pozitivní vlivy skutečně praxe CSR přinesla. Výsledky ukazují, že očekávání jsou značně pozitivní, ale neshodují se zcela se spíše pesimistickou zpětnou vazbou z praxe. Dále je díky průzkumu zjištěno, že firmy vnímají značné bariéry při snaze zavádět CSR a také, že existuje znatelná poptávka po větší iniciativě státu v koordinaci CSR. Firmy požadují, aby stát, prostřednictvím národní strategie rozvoje CSR a vytvořením centrálního informačního portálu, napomáhal šíření informací a motivoval firmy a organizace ke spolupráci. Zároveň je zaznamenána značná poptávka po tom, aby stát zohledňoval koncept CSR v rámci legislativy veřejných zakázek.