Dárcovství krevní plazmy – Altruismus nebo brigáda? - Jelínek, Daniel (2014)
Práce se zabývá otázkou altruismu u dárcovství krevní plazmy. Pomocí dotazníkové metody šetření byly zjištěny informace o 412 dárcích z konkrétního plazmaferetického centra a za pomoci probit modelu byla tato data analyzována. Model vysvětluje, které proměnné ovlivňují pravděpodobnost altruismu u dárců. Jako významné proměnné se prokázal příjem, pohlaví a množství absolvovaných odběrů. Na základě argumentů, mezi které patří například nízký počet altruistů a naopak vysoký počet nízkopříjmových osob a studentů ve vzorku dat, se práce přiklání spíše k označení dárcovství krevní plazmy za brigádu než altruismus.