Dárcovství krevní plazmy – Altruismus nebo brigáda? - Jelínek, Daniel; Stroukal, Dominik, 1987-; Kovanda, Lukáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce se zabývá otázkou altruismu u dárcovství krevní plazmy. Pomocí dotazníkové metody šetření byly zjištěny informace o 412 dárcích z konkrétního plazmaferetického centra a za pomoci probit modelu byla tato data analyzována. Model vysvětluje, které proměnné ovlivňují pravděpodobnost altruismu u dárců. Jako významné proměnné se prokázal příjem, pohlaví a množství absolvovaných odběrů. Na základě argumentů, mezi které patří například nízký počet altruistů a naopak vysoký počet nízkopříjmových osob a studentů ve vzorku dat, se práce přiklání spíše k označení dárcovství krevní plazmy za brigádu než altruismus.
Vedoucí práce: Dominik Stroukal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses