Institucionální předpoklady transformace československé ekonomiky v 90. letech 20. století - Nikodym, Lukáš (2014)
Cílem práce je analyzovat institucionální předpoklady pro proces československé transformace, která probíhala na počátku 90. let 20. století. S využitím standardního teoretického rámce institucionální ekonomie a teze interakce Svetozara Pejoviche je na proces transformace nahlíženo jako na součást kontinuální institucionální evoluce. Analýza institucionálního prostředí se orientuje na činnost organizací jako hybatelů institucionálních změn a tlak ze strany exogenního institucionálního rámce. Dlouhodobý vývoj endogenních institucí ukazuje na vznik kolektivistické struktury české společnosti. Tento fakt, spolu s nedostatečnou tvorbou dodatečných institucí, poukazuje na nevhodně zvolenou transformační strategii.