Institucionální předpoklady transformace československé ekonomiky v 90. letech 20. století - Nikodym, Lukáš; Chalupecký, Petr; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem práce je analyzovat institucionální předpoklady pro proces československé transformace, která probíhala na počátku 90. let 20. století. S využitím standardního teoretického rámce institucionální ekonomie a teze interakce Svetozara Pejoviche je na proces transformace nahlíženo jako na součást kontinuální institucionální evoluce. Analýza institucionálního prostředí se orientuje na činnost organizací jako hybatelů institucionálních změn a tlak ze strany exogenního institucionálního rámce. Dlouhodobý vývoj endogenních institucí ukazuje na vznik kolektivistické struktury české společnosti. Tento fakt, spolu s nedostatečnou tvorbou dodatečných institucí, poukazuje na nevhodně zvolenou transformační strategii.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses