Financování expanze českých společností emise cenných papírů nebo bankovní úvěr - Veselý, David; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Šimíček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce objasňuje, proč české společnosti ve srovnání s jinými evropskými společnostmi využívají k financování své expanze velmi málo kapitálový trh, obzvláště český, a většinou se spoléhají spíše na bankovní úvěr. Je rovněž uveden pohled teoretiků na význam kapitálového trhu, jakožto faktoru hospodářského růstu, a význam kapitálového trhu o velikosti toho českého. Diplomová práce obsahuje cost benefit analýzu hlavních možností financování expanze společností, tj. úvěrové financování a kapitálový trh. Objasňuje vhodnou dobu pro vstup na kapitálový trh i z hlediska makroekonomického prostředí a zasazuje do ní vývoj v podmínkách České republiky. Z důvodu zorientování se ve vývoji českého kapitálového trhu a hledání příčin jeho nízkého využívání je přiblíženo období privatizace, přístup vlády k regulacím potřebným pro správné fungování kapitálového trhu a problémy z toho vyplývající. Pro představu o alternativním přístupu vlády je provedeno srovnání se sousedním Polskem, kde se kapitálový trh těší velkému zájmu. Praktická část práce dále pokračuje analýzou českého mikroekonomického prostředí, zabývá se společnostmi, které měly v plánu vstoupit nebo dokonce úspěšně vstoupily na kapitálový trh, zabývá se spojitostí mezi nimi, jejich motivací k takovému kroku a v neposlední řadě zkoumá následný vývoj. V rámci objasnění nynějšího stavu jsou hledány důvody pro nevyužívání BCPP ze strany soukromých i státních společností, které by k tomu byly vhodné. Výstupem z diplomové práce je zhodnocení nynějšího stavu českého kapitálového trhu po jeho poměrně krátké, ale turbulentní době existence, a to v oblasti legislativy, regulace, srovnatelnosti se zavedenými kapitálovými trhy a výhledu do budoucna.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses