Dopad rekodifikace občanského a obchodního práva na české účetní předpisy - Kašparová, Petra (2014)
České účetní předpisy byly v minulosti již mnohokrát novelizovány. K 1. lednu 2014 však byly upraveny v souvislosti s rekodifikací soukromého práva. Hlavním výstupem rekodifikace byl nový občanský zákoník společně se zákonem o obchodních korporacích. Diplomová práce se zabývá právě dopady těchto právních norem na české účetní předpisy. Nový občanský zákoník mimo jiné vymezuje novou terminologii, jejímž důsledkem jsou také legislativně-technické změny účetních předpisů. Kromě toho se diplomová práce věnuje vybraným oblastem rekodifikace, které významně zasahují do účetnictví. Jedná se především o nové pojetí pozemků, svěřenský fond, závdavek a výplatu záloh na podíl na zisku. V závěru se práce věnuje nové definici technického zhodnocení.