Propouštění zaměstnanců a využití outplacementu v tomto procesu - Vlček, Libor (2014)
Tato diplomová práce je zaměřena na charakteristiku procesu propouštění a využití outplacementu v tomto procesu. Zároveň se věnuje významu tohoto procesu jak pro propouštěné zaměstnance, tak pro zaměstnavatele iniciující propouštění. Průběh propouštění je následně zkoumán v konkrétním regionu.Cílem práce je tedy analyzovat současné podoby a formy propouštění zaměstnanců ve vybraném regionu. Jako zkoumaný region byl vybrán okres Benešov, který se nachází v jižní části Středočeského kraje. Tento region je tvořen třemi správními obvody (Benešov, Vlašim, Votice). Celkem se na jeho území nachází 114 obcí a má 96 273 obyvatel. Podoby a formy procesu propouštění byly zjišťovány pomocí dotazníkového šetření mezi zaměstnavateli a propuštěnými zaměstnanci v regionu. Výsledky ukázaly, že v řadě případů dochází k pochybení zaměstnavatelů v procesu propouštění jak z hlediska legislativního, tak etického. Dále bylo zjištěno, že outplacement není v regionu příliš rozšířen a využíván. Jednotlivé výsledky šetření jsou průběžně komentovány a hodnoceny.