Faktory měnícího se tržního podílu přístavů EU využívaných zákazníky z České a Slovenské republiky - Urban, Robin (2014)
Diplomová práce je zaměřená na faktory ovlivňující volbu přístavu zákazníkem. Zákazníkem je z pohledu této práce primárně zasilatel, ale do volby se promítá také rejdař a multimodální operátor. V teoretické části práce jsou popsány principy fungování přístavu odrážející se od vlastnické struktury a formy řízení. Jsou také představeny jednotlivé subjekty v přístavu. Dále je popsáno, jaké byly objemy přepravovaných TEU mezi přístavy a Českou a Slovenskou republikou včetně jejich směrů. Stěžejním cílem práce je identifikovat a zhodnotit klíčové endogenní a exogenní faktory, které ovlivňovaly výkony zvolených přístavů. Podrobněji jsou rozebrány faktory, které mají největší vliv na volbu zasilatele. Důraz je kladen na přístav Hamburk, jelikož má dlouhodobě největší objemy TEU a dále na přístav Koper, který v posledních lech roste a v současnosti má druhé největší objemy.