ŽENY VE VEDOUCÍCH POZICÍCH PODNIKŮ - Holomková, Radka; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Šlajs, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou nedostačujícího zastoupení žen na vedoucích pozicích. Cílem práce je provedení analýzy nejvýznamnějších firem působících v České republice a zhodnocení jejich snahy ke zlepšení genderové vyváženosti v managmentu. Hlavní výzkumná otázka je zaměřena na zjištění, zdali jsou firmy schopny různými nástroji zvýšit uplatnění žen v představenstvu a docílit tak jejich vyššího zastoupení na těchto pozicích. Teoretická část popisuje vývoj celé problematiky. Zabývá se postavením žen a nevýhodami, se kterými se při budování kariéry potýkají. V druhé části analyzuji na daném vzorku firem přístupy, kterými se reálně snaží zvýšit poměř žen na řídících postech. Je zde zmíněn i vliv státu a významných mezinárodních organizací. Výsledkem práce je zhodnocení efektivnosti jednotlivých přístupů. Prokáži, jaké pobídky skutečně ženám v kariéře pomáhají a jaké jsou naprosto neefektivní.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses