Analýza dopadů kurzové intervence ČNB na firmu CGI - Macháček, Marek (2014)
Cílem této práce je na základě analýzy produkční a ziskové funkce firmy CGI zjistit, jaký na ni měla dopad intervence ČNB provedená v listopadu 2013. Z výsledků jednotlivých analýz mohu potvrdit hypotézu o negativním dopadu intervence na firmu CGI. Analýza produkční funkce ukazuje, že pokud by firma maximalizovala svůj zisk, musela by po intervenci počet zaměstnanců snížit přibližně o 30 %. Negativní dopad intervence potvrdil i vyšší zisk reálné ziskové funkce při změně cen vstupů a výstupů bez intervence. V analýze hypotetické ziskové funkce za předpokladu jedné fixní proměnné se hypotéza nepotvrdila a naopak vyššího zisku firma dosahovala po intervenci. Práce nabízí také cenné zjištění o tom, kolik zaměstnanců by měla firma najmout a jakou velikost produktu vyrábět k dosažení maximálního zisku.