Sekuritizace a její role v soudobé finanční a hospodářské krizi - Bísková, Hana; Jílek, Josef, 1957-; Hájek, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Sekuritizace se v nedávné finanční krizi stala jedním z jejích základních stavebních kamenů. Diplomová práce charakterizuje sekuritizaci podřadných hypotečních úvěrů s důrazem na objasnění role jednotlivých zúčastněných subjektů a jejich motivací pro využívání sekuritizace. Součástí práce je popis nejvyužívanějších sekuritizací vzniklých cenných papírů s důrazem na rizika vyplývající z jejich vlastností. Dále práce objasňuje negativa spojená se sekuritizací, kterými jsou zejména výskyt informační asymetrie na trzích, existence morálního hazardu a snížení standardu poskytovaných úvěrů a ukazuje, že při sekuritizaci došlo k fatálnímu selhání ratingových agentur. Nakonec práce propojuje politiku levných peněz FEDu s rostoucí poptávkou po hypotečních úvěrech a jejich postupnou sekuritizací s následnými ztrátami investorů do sekuritizací vzniklých cenných papírů.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses