České bankovnictví v evropském kontextu - Pospíšil, Jakub (2014)
Předmětem zkoumání této práce je současný český bankovní sektor, resp. dva jeho vybraní zástupci Česká spořitelna a Komerční banka. Tyto finanční instituce srovnávám, v základních ekonomických ukazatelích, s jejich mateřskými bankami Erste Group a Société Générale. Předmětem analýzy, kterou provádím s důrazem na srovnání mateřské a dceřiné společnosti, je úroveň kapitálové přiměřenosti, rentabilita vlastního kapitálu, rentabilita aktiv a poměr úvěrů na vkladech. Výsledky tohoto zkoumání dávám do kontextu historického, politického, regulatorního a makroekonomického vývoje. Ze zjištěných souvislostí je zřejmá vyšší ekonomická výkonost a stabilita "českých" bank, avšak konsolidované výsledky za celé skupiny nevykazují vážnější systémové potíže v jejich fungování.